În Baia Mare nu se mai ridică deloc gunoiul.
Gunoiul e una dintre acele probleme de care ne împiedicăm la tot pasul. Mai nou din ce în ce mai mult la propriu și mai puțin la figurat. Interesant e, însă, că autoritățile cărora le revine sarcina de a gestiona această problemă nu prea par să se împiedice în mărunțișuri precum respectarea legii, găsirea unor soluții logistice viabile, apărarea intereselor cetățenilor, sau, dacă e până acolo, evitarea unor măsuri care le-ar afecta acestora dreptul la aer curat și la sănătate.
Și totuși, nu s-a ajuns aici peste noapte. Dimpotrivă – mârșăvia de pe urma căreia au de suferit mii de băimăreni are o cronologie cât se poate de clară.
În 26 mai 2021 am efectuat o vizită neanunțată la groapa de gunoi ilegală a Drusalului din vecinătatea stației de tratare a apei deținute de Vital. Ilegală deoarece platformele de depozitare a deșeurilor trebuie să îndeplinească numeroase condiții, ceea ce, firește, nu era cazul aici. Și în continuare nu este. Teoretic, Drusalul avea termen până la 1 iunie 2021 să ecologizeze groapa respectivă. Nu s-a întâmplat. Deșeurile colectate din coșurile stradale sunt aduse tot aici și lăsate să se descompună – atât cât se descompun – în amestec cu ce se mai întâmplă să fie pe acolo. Pământ și multă apă, printre altele. Rezultatul e un levigat extrem de toxic. O zeamă fetidă care inevitabil se infiltrează și în sol. Alături de cenușa rămasă în urma incinerării regulate – și ilegale – a deșeurilor aduse constant spre depozitare acolo.
Dincolo de aspectele de legalitate – la momentul respectiv am sesizat atât Garda de Mediu cât și Apele Române, însă nu știu să se fi luat măsuri concrete – ceea ce ne doare cel mai rău pe noi, băimărenii, este că plătim pentru servicii de salubritate care sunt executate atât de prost încât ne pun sănătatea în pericol. Și plătim, nu glumă. Atât prin taxa de salubritate pe care o achităm la începutul anului, cât și prin taxele și impozitele pe care le plătim administrației locale.
Surpriza și mai neplăcută e că din banii respectivi nici măcar nu s-au achitat costurile reale ale serviciilor de salubrizare. Context în care Drusalul, văzându-se cu facturi peste facturi neplătite, a decis ca, de la începutul acestei luni, să nu mai ridice gunoiul stradal, refuzând prelungirea contractului care expira la 2 decembrie 2021.
E important să înțelegem. Drusalul este operator privat. Nu poate funcționa dacă nu i se achită facturile. Nu poate funcționa nici dacă nu are spațiu conform în care să depoziteze deșeurile colectate. Ambele sunt probleme spinoase. Dacă cea a spațiului de depozitare a fost rezolvată urgent în urma crizei gunoaielor din august 2021, cea a facturilor restante a rămas… restantă. Pentru că instituția primarului, nu-i așa, nu are bani.
Vorbim de aceeași instituție a primarului care, în urmă cu doar o lună, achiziționa 300 de coșuri stradale la un preț de 1490 de lei bucata și alte 100 de coșuri de inox la prețul de 4116 lei bucata. În total 862.750 de lei. O sumă care, deși nu ar fi acoperit decât o părticică infimă din suma de 19 milioane de lei datorată Drusalului, tot reprezintă o cheltuială nejustificată din partea unei administrații publice locale care e îngropată în datorii.
Consecința imediată este că, din ce în ce mai mult, orașul e și el îngropat. În datorii și în gunoaie. Pentru a evita să plătească Drusalul, primarul Cătălin Cherecheș a propus să treacă serviciile de salubrizare stradală în sarcina SPAU. Fără a se împiedica de detalii logistice precum faptul că SPAU nu are autorizație să presteze astfel de servicii. Nici echipamente.
Nici spații conforme de depozitare. De stații de sortare nu mai vorbim. Și da, gunoiul stradal are foarte mare nevoie de sortare. După cum se vede și în imagini, sunt sute de kilograme de deșeuri din carton, plastic sau aluminiu care nu au ce să caute la un loc cu gunoiul menajer. Și care, dacă ar ajunge să fie incinerate pe groapa de gunoi ilegală din vecinătatea stației de epurare Vital, ar produce un fum nu doar împuțit, ci și extrem de toxic la inhalare.