Conform site-ului 2mmnews, marți, 11 ianuarie 2022, primăria municipiului Baia Mare a fost executată silit cu suma de 973.000 RON de către DRUSAL S.A. Suma reprezintă contravaloarea a doar 2 dintre cele 11 facturi pe care Drusal are în acest moment decizii de executare.

Ne dorim să știm cât la sută din suma încasată reprezintă penalitățile de întârziere, însă în primăria Baia Mare funcționează legea tăcerii mai bine decât Omerta în Sicilia.

Ce știm sigur e faptul că în contractul încheiat între Drusal și primărie sunt prevăzute penalități de întârziere pentru depășirea termenului de plată de 45 de zile de 0,1% pe zi, adică echivalentul unei dobânzi de 36% pe an.

Cine e de vină că s-a ajuns în această situație? Amintiți-vă când Cătălin Cherecheș și-a asumat că nu plătește serviciile de management al deșeurilor. De atunci încoace, penalitățile s-au strâns, iar justiția a dat câștig de cauză societății DRUSAL S.A. Încă nu a ieșit eroul din primărie să spune că își asumă plata penalităților, căci toate aceste poveri financiare vor cădea tot pe umerii băimărenilor.

Vara trecută înfiera cu mânie (am fost aproape să scriem proletară, însă costumele de mii de euro nu au nimic în comun cu proletariatul) serviciile prestate de DRUSAL. Nu plătea nici facturile, dar nici nu intenționa să rezilieze contractul. Probabil mai avea de reglat conturi în timp ce juca teatru. Partea mai tristă este că prestația actoricească a primarului Cherecheș e decontată în prezent de băimărenii plătitori de taxe și impozite.

Serviciile de salubritate sunt vitale pentru orice municipiu și reprezintă, în general, cele mai costisitoare contracte. De cele mai multe ori sunt contracte multianuale. Firmele de salubritate acordă o atenție sporită clauzelor contractuale, asigurându-se să fie cât mai clare și favorabile, mai ales în ceea ce privește condițiile de plată. Nici contractul încheiat de primăria Baia Mare cu DRUSAL nu face excepție. Facturile neachitate vor genera penalități de milioane de lei.

Cu toții știm cât de bine și-a făcut DRUSAL treaba. Am văzut asta în cartierele noastre, în timp ce primarul Cherecheș se războia de dragul imaginii prin ziarele închinate cu cei care aveau tupeul să-i ceară plata datoriilor acumulate. Costurile le vom simți tot noi, când vom plăti taxele și impozite.

Și atunci când vor dispărea din conturi și banii strânși din colectare, primarul Cătălin Cherecheș va lua un nou împrumut cu care va îngreuna soarta unui oraș sufocat de datorii și gunoaie.