Ședința Consiliului Local de ieri, 15 iulie, pare să fi avut un singur scop: împrumutul de 100 milioane de lei.

Vizibil supărat de consilierii locali care nu mai votează ca pe vremuri, adică rapid și fără să pună întrebări, primarul Cherecheș a amânat ședința pentru data de 21 iulie.

Motivul principal care a dus la amânarea ședinței de ieri? Faptul că plenul de 17 consilieri locali nu a introdus ordinea suplimentară de zi în care se aflau proiecte de hotărâre precum aprobarea dorinței primarului de a solicita un împrumut de 100 de milioane de lei.

Gestul e unul firesc, mai ales în condițiile în care lista suplimentară a fost trimisă consilierilor undeva spre miezul nopții.

Așa cum am precizat și ieri, consilierii locali USR PLUS Baia Mare nu vor aproba luarea unor credite uriașe în numele băimărenilor fără ca aceștia să afle toate informațiile despre cum vrea primăria să cheltuiască banii împrumutați.

Referitor la proiectele de investiții prezentate de Cherecheș în debutul ședinței, menționăm că unele dintre ele s-au aflat și pe lista care a stat la baza ultimului împrumut solicitat de primăria Baia Mare.

În condițiile în care primarul în funcție a aruncat în spațiul public, de-a lungul timpului, cu o mulțime de proiecte de investiții (termenul de finalizare sau măcar de începere nu e cunoscut nici în prezent), considerăm că primăria Baia Mare nu este capabilă să dezvolte orașul în direcția dorită.

Băimărenii își doresc investiții reale, din surse sustenabile precum fondurile europene sau colectarea eficientă a taxelor și impozitelor, nu din împrumuturi falimentare.

Nu există argumente care să ne facă să credem că suma de 20 de milioane de euro va fi investită cu adevărat în obiectivele orașului.

Vom asista, mai degrabă, la reglarea datoriilor primăriei Baia Mare cu firmele de casă. Pentru gurile de hrănit din jurul primarului trebuie să încărcăm orașul cu datorii până în 2042?