Chiar dacă este normal ca o companie privată să urmărească obținerea profitului, propunerea McDonald’s este jignitoare la adresa băimărenilor și nu este corect ca profitul urmărit de ei să fie pe spatele cetățenilor!

  1. Este absolut normal ca McDonald’s să achite chiria pentru întreaga suprafață pe care o utilizează în businessul pe care îl desfășoară. În acest sens a fost depus un amendament în comisia pentru Urbanism.

  2. Odată ce investiția în construcția imobilului a fost amortizată, nu se mai justifică necesitatea unui contract de închiriere pe o perioadă de 15 ani. Am solicitat limitarea contractului pentru o perioada de 5 ani, urmând a fi renegociat.

  3. Un procent din încasările restaurantului este o practică normală pentru orice contract de închiriere. În condițiile în care autoritatea locală și-a manifestat mereu interesul pentru a crea condițiile pentru ca zona să fie una frecventabilă, și beneficiarul spațiului trebuie să contribuie cu o sumă direct proporțională. Astfel, suma solicitată lunar nu poate fi mai mică de 22 000 lei.

Toate aceste amendamente au corectat un contract păgubos și au stabilit o chirie minimă de 420.000 de lei anual, suma perfect justificată având în vedere poziția terenului, valoarea acestuia și inflația.

Răspunsul companiei care gestionează restaurantul McDonald’s Baia Mare de a plăti doar 156.000 lei este total jignitoare prin faptul că Municipiul Baia Mare oferă un teren central având o valoare aproximativa de 1.600.000 euro iar zona se pretează și altor investiții, mult mai benefice pentru băimăreni.

Propunerea lor este mai mică decât sumele plătite în urmă cu mai bine de 10 ani deși inflația și nivelul chiriilor în zona centrală a orașului Baia Mare au crescut considerabil.

Centrul municipiului Baia Mare trebuie să beneficieze de un partener atât pentru municipalitate cât și pentru băimăreni, prin taxele și serviciile pe care le oferă în locația respectivă. Dacă McDonald’s Baia Mare dorește să fie acel partener și să își asume responsabilitatea și prin plata unei chirii corecte cât și prin servicii și investiții în zona respectivă, dorim ca negocierea să fie una serioasă.

Considerăm necesară clarificarea situației și intențiilor McDonald’s Baia Mare în cel mai scurt timp pentru a începe analiza și oportunitățile altor obiective de interes și investiții în zona respectivă odată cu încetarea contractului existent.