În ultimii ani, peste 6 000 000 lei au fost aruncate de municipalitatea băimăreană într-un eveniment, evident, prost organizat din prisma rezultatelor obținute. Anul 2021 putea adăuga înca 2 milioane de lei în contul celor risipite anterior. Faptul că mai mulți consilieri locali au militat pentru organizarea Sărbătorii Castanelor din această toamnă cu un buget decent, suficient pentru prestigiul acestei sărbători în Baia Mare și regiune, au condus la un deznodământ nedorit: anularea în totalitate a sărbătorii.

Consilierul local USR PLUS Horia Buhan face câteva precizări despre cel de-al doilea an în Baia Mare fără Sărbătoarea Castanelor.

⭕ Vara a trecut și la modul oficial, iar calendarul (22 septembrie, ce marchează echinocțiul), vremea rece și umedă ne-a reamintit că a sosit toamna. Raportările oficiale ne reamintesc că a sosit și noul val de COVID. Iar pentru Maramureș incidența a ajuns la 2,83 la mie, plasându-ne pe locul 5 în topul național, după Satu Mare (3,42), Timiș (3,40), București (3,3), Bistrița Năsăud (2,84%). Și asta se întâmplă cu două zile înainte de data la care era prevăzut startul pentru Sărbătoarea Castanelor, manifestare pentru care primăria voia să cheltuie 3.200.000 de lei.

❗❗❗ Acum două săptămâni, majoritatea sănătoasă din Consiliul Local a dat dovadă de responsabilitate și s-a opus unei sume atât de mari pentru vremurile grele pe care le parcurgem, fără însă a se opune organizării manifestării. Însă pe bani ”mărunți”, sărbătoarea nu a mai fost atractivă pentru organizatori, așa că ei au lăsat-o în ceață. Și, într-un fel, bine au făcut, căci – dincolo de prognoza meteo care estimează o vreme nu prea prietenoasă în perioada 24-26 septembrie – am fi depășit pragul de 3 la mie în timpul sărbătorii (poate fi depășit chiar mâine, 23 septembrie).

⚠ În astfel de cazuri, se limitează participarea la spectacole la cel mult 1000 de persoane. Și acelea trebuiau să poarte mască și să îndeplinească una dintre condițiile:
♦ să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
♦ să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
♦ să se afle în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2

🎯 S-a anulat încă o ediție a Sărbătorii Castanelor. Dar câștigăm la sănătate, căci am evitat aglomerația propice transmiterii rapide a infectării cu COVID, și am economisit 3.200.000 lei din buget, bani care pot fi utilizați cu mai mult folos la investiții.

Așa că – vorba ceea – tot răul spre bine…🙂

usr plus Baia Mare cere transparenta privind organizarea Sarbatorii Castanelor

Ce au răspuns băimărenii la întrebările noastre?

1. Considerați o prioritate Sărbătoarea Castanelor în anul 2021?

2. Considerați necesar un buget de 3.2 milioane lei, așa cum a propus primăria Baia Mare

3. Tu ce ai face pentru Baia Mare cu 3.2 milioane de lei?

Ședința din data de 7 septembrie a fost amânată pentru miercuri, 8 Septembrie – vezi live

7 Septembrie 2021 – ora 14:00 – Sedință extraordinară a Consiliului Local Baia Mare

Ordinea de zi

1. Proiect de hotărâre privind acordarea de facilităţi la transportul local prin curse regulate, efectuat cu mijloacele de transport aparţinând URBIS SA, pentru elevii cu domiciliul în Municipiul Baia Mare.

2. Proiect de hotărâre privind acordarea de facilităţi la transportul local prin curse regulate, efectuat cu mijloacele de transport aparţinând URBIS SA, pentru studenții domiciliați în Municipiul Baia Mare.

3. Proiect de hotărâre privind stabilirea cuantumului burselor pentru elevii din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Baia Mare pentru anul scolar 2021-2022

4. Proiect de hotărâre privind de aprobare a modificării și completării H.C.L. nr. 318/2020 de aprobare a participării la Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, prin depunerea cererii de finanțare ”Împreună în cursa anti SARS-CoV-2” precum și aprobarea bugetului și a angajării cheltuielilor de la bugetul local necesare pentru acest proiect.

5. Proiect de hotărâre privind însusirea unei documentații cadastrale de actualizare date, mărire de suprafață, pentru terenul identificat prin CF 111479 Baia Mare, nr. cadastral 111479, proprietatea privată a Municipiului Baia Mare.

6. Proiect de hotărâre privind modificarea componenţei Comisiei de evaluare a programelor, proiectelor şi acţiunilor sportive şi de tineret cu finanţare nerambursabilă de la bugetul local, aprobată prin H.C.L. nr. 116/2021.

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii locațiunii pentru locuinţele sociale situate pe str. Horea nr. 46A, str. Luminișului nr. 13 și str. Luminișului nr. 13A, aflate în proprietatea Municipiului Baia Mare şi administrarea DAS.

8. Proiect de hotărâre privind aprobarea organizării de către Municipiul Baia Mare a evenimentului „Sărbătoarea Castanelor” – ediția a XXVIII-a, în perioada 24 – 26 septembrie 2021.

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea organizării evenimentului „Expo -Flora Maramureș”, ediţia XXXVII, în perioada 23 – 26 septembrie 2021, de către Serviciul Public Ambient Urban, în cadrul evenimentului „Sărbătoarea Castanelor”.

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea taxelor de participare la evenimentul ,,Sărbătoarea Castanelor”, în perioada 24 septembrie – 26 septembrie 2021 și a Documentației de repartizare prin licitație publică a amplasamentelor aflate pe domeniul public al Municipiului Baia Mare, în vederea participării și desfășurării de activități în perimetrul de desfășurare a evenimentului.

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea finanțării de la bugetul local pe anul 2021, în conformitate cu H.C.L. nr. 208/2020, a cultelor religioase recunoscute conform legii din municipiul Baia Mare, sesiunea a doua de finanțare.
Vezi mai multe detalii:

ORDINEA DE ZI suplimentară

a şedinţei extraordinare a Consiliului local al Municipiului Baia Mare din 7 septembrie 2021
1.Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului general al Municipiului Baia Mare pe anul 2021

2.Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului privind procesul de prioritizare a proiectelor propuse de către consilierii locali în Municipiul Baia Mare.

3.Proiect de hotărâre privind aprobarea implementării proiectului “Bugetare participativă la nivelul Municipiului Baia Mare”
Iniţiatori: Hodorogea Bogdan, Gavra Bogdănel și Bizău Simion

4.Proiect de hotărâre privind neexercitarea de către Municipiul Baia Mare a dreptului de preemțiune pentru imobilul situat în Baia Mare, str. Piața Libertății nr.14, județul Maramureș, imobil alcătuit din teren în suprafață de 122 mp conform extras C.F nr.130304 Baia Mare, nr. topo 851/2/3,851/2/1/2 și construcții cu un regim de inălțime de P+ 2E, teren în suprafață de 104 mp conform extras CF nr.130305 Baia Mare, nr. topo 851/1 și construcții cu regim de înălțime S+P+E+M și teren în suprafață de 31 mp conform extras CF nr.110724 Baia Mare, nr.cadastral 110724, monument istoric cu denumirea de ,,Casa,, cod MM-II-m-B-04459.

 

Află mai multe despre consilierii USR PLUS Baia Mare