Finalul de an mai aduce douฤƒ titluri naศ›ionale pentru Baia Mare: localitatea care plฤƒteศ™te cea mai mare sumฤƒ pentru artificiile de la revelionul 2021-2022 ศ™i municipiul cel mai sufocat de gunoaie รฎn perioada sฤƒrbฤƒtorilor de iarnฤƒ.

Pentru ๐Ÿ๐Ÿ– ๐ฆ๐ข๐ง๐ฎ๐ญ๐ž ๐๐ž ๐š๐ซ๐ญ๐ข๐Ÿ๐ข๐œ๐ข๐ข ๐ขฬ‚๐ง ๐๐š๐ซ๐œ๐ฎ๐ฅ ๐Œ๐š๐ซ๐š, ๐ฆ๐ฎ๐ง๐ข๐œ๐ข๐ฉ๐š๐ฅ๐ข๐ญ๐š๐ญ๐ž๐š ๐ฏ๐š ๐ฉ๐ฅ๐šฬ†๐ญ๐ข ๐Ÿ๐Ÿ‘๐Ÿ’.๐Ÿ—๐Ÿ“๐ŸŽ ๐ฅ๐ž; adicฤƒ aproape un 1,4 miliarde de lei vechi sau peste 27.000 de euro. Altfel spus, continuฤƒ goana fudulฤƒ dupฤƒ inutile superlative, cฤƒci depฤƒศ™im Braศ™ovul (aflat pe locul 2, cu 121.500 lei) ศ™i Oradea (49.500 lei). Sฤƒ nu credeศ›i cumva cฤƒ achiziศ›ia artificiilor dateazฤƒ dinainte de โ€criza gunoaielorโ€, cฤƒci ๐š๐ญ๐ซ๐ข๐›๐ฎ๐ข๐ซ๐ž๐š ๐œ๐จ๐ง๐ญ๐ซ๐š๐œ๐ญ๐ฎ๐ฅ๐ฎ๐ข ๐ฌ-๐š ๐Ÿ๐šฬ†๐œ๐ฎ๐ญ ๐ขฬ‚๐ง ๐Ÿ๐Ÿ” ๐๐ž๐œ๐ž๐ฆ๐›๐ซ๐ข๐ž!

โ€๐ƒ๐ž๐ฌ๐ฉ๐ซ๐ž ๐œ๐จ๐ซ๐จ๐ฅ๐š ๐๐ž ๐ฅ๐ฎ๐ฆ๐ข๐ง๐ข ๐š ๐ซ๐ž๐ฏ๐ž๐ฅ๐ข๐จ๐ง๐ฎ๐ฅ๐ฎ๐ข…โ€

E adevฤƒrat cฤƒ o sumฤƒ asemฤƒnฤƒtoare (134.650 lei, plus TVA) s-a cheltuit ศ™i anul trecut, cรขnd restricศ›iile i-au ศ›inut pe bฤƒimฤƒreni รฎn casฤƒ, aceศ™tia fiind รฎndemnaศ›i sฤƒ le admire din balcon sau din curte! Dar atunci, artificiile au fost lansate รฎn 8 locuri, spectacolul รฎnsumรขnd 58 de minute. Faศ›ฤƒ de anul trecut โ€“ pe principiul โ€puศ›in ศ™i scumpโ€ – ๐ฆ๐ข๐ง๐ฎ๐ญ๐ฎ๐ฅ ๐๐ž ๐š๐ซ๐ญ๐ข๐Ÿ๐ข๐œ๐ข๐ข ๐š ๐œ๐ซ๐ž๐ฌ๐œ๐ฎ๐ญ ๐๐ž ๐Ÿ‘,๐Ÿ‘ ๐จ๐ซ๐ข (๐๐ž ๐ฅ๐š ๐Ÿ๐Ÿ‘๐Ÿ๐Ÿ ๐ฅ๐ž๐ข/๐ฆ๐ข๐ง ๐ฅ๐š ๐Ÿ•๐Ÿ“๐ŸŽ๐ŸŽ ๐ฅ๐ž๐ข/๐ฆ๐ข๐ง). Mai mult decรขt taxa de salubritate, care a crescut de 2 ori.

Scumpirea minutului de artificii ar putea fi justificatฤƒ de eventuala cerinศ›ฤƒ a beneficiarului ca focurile de artificii sฤƒ se vadฤƒ frumos pe cer, dar sฤƒ nu lumineze ศ™i gunoiul de la sol. Dar aceastฤƒ cerinศ›ฤƒ nu apare รฎn caietul de sarcini, care vorbeศ™te doar de joc de artificii profesional cu โ€intensitate mare, cu efecte si culori multiple, pe fond muzical si final spectaculosโ€.

Dar, poate cฤƒ primarul e un admirator al lui Lucian Blaga ศ™i-ศ™i spune: โ€Eu nu strivesc corola de lumini a … revelionului ศ™i nu ridic cu camionul gunoaiele ce le-ntรขlnesc รฎn calea meaโ€.