La 31.435.400 lei a fost estimată salubrizarea stradală în Baia Mare pentru o perioadă de 24 de luni. În acest sens, în 05.10.2021, a fost lansată pe SEAP o licitație al cărei rezultat trebuia să fie aflat în 15.11. 2021. Din motive ce țin de contestație și de atacarea în instanță a soluției acesteia, deschiderea ofertelor a fost amânată de patru ori în intervalul 15.11.2021 – 03.02.2022. În acest context, prin HCL 390/13.12.20212, salubrizarea stradală a fost delegată pentru 90 de zile Serviciului Public Ambient Urban (SPAU), din subordinea primăriei.

Ofertele nici nu au mai fost deschise, căci în 2 februarie a.c. procedura a fost anulată pentru ”abateri legislative grave”. Adică s-au încălcat grav două legi: 98/2016, privind achizițiile publice, precum și Legea 101/2006, privind serviciul de salubrizare a localităților. În mod concret, tarifele din caietul de sarcini erau raportate la ”metri cubi”, aspect care ”nu poate să asigure îndeplinirea indicatorilor de performanță, nivelurile de calitate și realizarea unui raport calitate cost pentru serviciul de salubrizare” (vezi art. 27 din Legea 101/2006). În traducere, licitația era făcută în așa fel încât să permită o furăciune greu detectabilă (metrii cubi de deșeu sunt mai greu de urmărit decât tonele relevate de cântărire).

Au trecut mai bine de 5 săptămâni de la anularea procedurii și nu găseam o explicație plauzibilă pentru care încă n-a fost lansată o nouă licitație. Mai ales că din documentație trebuiau înlăturate doar ”abaterile grave”, semnalizate cu subiect și predicat în anunțul de anulare a procedurii. ”Abateri grave” pentru care nimeni din primărie nu am aflat să fi fost sancționat sau să se fi făcut o informare publică pe acest subiect. Ni s-a spus doar că vom avea parte de „OAMENI NOI” și „UTILAJE NOI” pentru curățenia din această primăvară și cât de groaznic a gestionat Drusal salubritatea stradală.

Am crezut că asistăm doar la un joc, sub oblăduirea ”împărăției”, pentru a permite introducerea SPAU în jocul milioanelor de euro.
M-am luminat ieri spre seară, căci cu mai puțin de 24 de ore înaintea ședinței de Consiliu local de astăzi, primul punct pe ordinea de zi suplimentară sună cam așa: 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐡𝐨𝐭𝐚̆𝐫𝐚̂𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐝𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜 𝐀𝐦𝐛𝐢𝐞𝐧𝐭 𝐔𝐫𝐛𝐚𝐧 𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞 𝐏𝐑𝐈𝐍 𝐆𝐄𝐒𝐓𝐈𝐔𝐍𝐄 𝐃𝐈𝐑𝐄𝐂𝐓𝐀̆ 𝐚 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐚𝐥𝐮𝐛𝐫𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚𝐥𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞.

Orașul este astăzi neîngrijit, plin de gropi, murdar, nu atât în zonele centrale, cât mai ales în cartiere și pe străzile secundare. SPAU de abia reușește să ridice gunoiul stradal, și acela de multe ori cu întârziere. E imperios necesar să nu rămânem nici măcar o zi fără curățenie pe străzi. Dar nu se poate merge la infinit cu astfel de jonglerii. Voi solicita ca delegarea să fie extinsă doar pe termenul minimal care să acopere derularea unei noi licitații.

Se cade ca primăria să nu mai tergiverseze lansarea altei licitații pentru salubrizarea stradală, chiar cu riscul de a se verifica zicala ”nu-i pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește”. Iar licitația să fie câștigată de cel mai bun, în avantajul tuturor băimărenilor, nu doar în folosul unora!