Baia Mare îngropată în gunoaie chiar în perioada sărbătorilor de iarnă a ajuns subiect național în ”prime-time”. Mai să crezi că, în goana fudulă spre tot felul de superlative, primarul Băii Mari vrea să depășească recordul gunoaielor neridicate, deținut de orașul Napoli!

În prezent, Serviciul Public Ambient Urban (SPAU) ridică gunoiul menajer cu o improvizație demnă de anii ’90. Folosirea utilajelor inadecvate (vezi excavatoarele utilizate pentru golirea containerelor sau chiar pentru transportul gunoiului în cupă) presupune costuri uriașe pentru acest serviciu. Nu mai vorbesc de costurile de mediu generate de depozitarea gunoiului pe malul Săsarului, cu încălcarea flagrantă a legii. Nici de amenda de 50.000 lei aplicată de Garda de Mediu, dar și de cea care va veni de la Apele Române, pentru poluare cu levigat a râului Săsar. Nici de cheltuielile pe care le presupune readucerea în starea inițială a terenului pe care s-au depozitat ilegal deșeurile, operațiune pentru care Garda de Mediu a impus un termen scurt: 25 ianuarie 2022!

Operatorului Drusal nu i s-a reînnoit contractul și i s-au achitat doar două facturi aferente aferente anului 2021. Explicația dată de primar: pe deoparte salubrizarea nu s-ar fi făcut corespunzător, iar pe de altă parte, ADI Deșeuri nu ar fi aprobat taxa de depozitare și, deci, nu ar fi existat bază legală de plată pentru ridicarea gunoiului menajer. Explicații ni s-au prezentat, nu și documente care să le susțină:
📌 notificări către Drusal privind proasta execuție a contractului;
📌 refuzuri de plată parțială sau totală ale unor facturi emise de către executant;
📌 adresele către ADI Deșeuri, respectiv Consiliul Județean, prin care s-a insistat pentru urgentarea aprobării taxei de depozitare;

Căci la instanță nu sunt luate în seamă poveștile, ci documentele și argumentele. Iar inacțiunea reprezentanților municipalității față de derularea acestui contract nu e un argument de care instanța să țină cont. Precedente sunt, până acum 𝗗𝗿𝘂𝘀𝗮𝗹 𝗰𝗮̂𝘀̦𝘁𝗶𝗴𝗮̂𝗻𝗱 𝗶̂𝗻 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝟰.𝟳𝟬𝟬.𝟬𝟬𝟬 𝗹𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀𝗲𝗹𝗲 𝗰𝘂 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝗮. Suma reprezintă 𝟮𝟭% (!) din valoarea facturilor neîncasate de către Drusal, care se cifrează la 22.300.000 (9.300.000 – pentru salubrizarea stradală, 13.000.000 lei – pentru cea menajeră).

Iar procese între primărie și Drusal mai sunt pe rol, cu un usturător potențial de penalități pentru primăria rău-platnică. Spre deosebire de băimăreni, care sunt buni platnici, achitând la primărie cei 7 lei/persoană/lună. Și tot ei, cei cu gunoiul ajungând la nivelul balconului vor fi buni de plată pentru achitarea datoriilor acumulate, din moment ce taxa de salubritate s-a dublat pentru anul 2022, ajungând 14 lei/persoană/lună. Am fost singurul consilier care, în ședința de Consiliu Local din 28 decembrie, am pledat pentru creșterea graduală a tarifului, aducând și argumente în acest sens. Însă amendamentul prin care am propus o taxă mai mică (12,5 lei/persoană/lună) a fost respins.

Așa încât paradoxul a fost consfințit prin HCL: 𝐭𝐚𝐱𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐚𝐥𝐮𝐛𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐬-𝐚 𝐝𝐮𝐛𝐥𝐚𝐭, 𝐭𝐚𝐦𝐚𝐧 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐚̆ 𝐣𝐞𝐧𝐚. ”Orașul învingătorilor” a mai înfrânt o dată. Până când?