Senatorul Ștefan Pălărie și deputatul USRPLUS de Maramureș, Brian Cristian, au anunțat în premieră, în conferința de presă de la sediul USR PLUS Maramureș, că săptămâna viitoare, indiferent dacă va fi lansat sau nu noul pachet de legi în educație, se va depune o inițiativă legislativă care să creeze o stare de incompatibilitate între funcția de director de unitate școlară și orice funcție de conducere dintr-un partid politic, la orice nivel.

„În forma legii pe care o propunem va fi eliminată orice situație în care cineva ar putea deține un rol de conducere într-un partid politic în timp ce este directorul unei unități școlare.

Vechile partide trebuie să își ia mâna de pe educație, altfel o vor sufoca definitiv. Este o serie de inițiative pe care le vom depune pentru scăderea gradului de politizare din învățământ. Oamenii care fac educație pe bune s-au săturat de acest fenomen. Politica de partid trebuie eliminată din școală. Câtă vreme există decizii politice în detrimentul meritului general, profesorii, mai ales cei debutanți, de care avem atâta nevoie, vor refuza să mai vină sau vor pleca imediat scârbiți din sistem.

Foarte bune discuțiile de la Baia Mare de azi, cu directori de școli sau licee, cu profesori și cu companii care își pregătesc viitorii angajați. Îmi confirmă că sunt prea puțin ascultați de către minister, că se decide prea mult la centru pentru probleme pe care școlile le-ar putea rezolva mai bine, că dezbaterea despre legea educației sau despre reforme se poartă prea puțin cu cei direct vizați.”